Brazil, Brazil

Ta najveća zemlja Južne Amerike nudi puno više od tropskog raja sa atraktivnih turističkih plakata. Kada se tome pridoda i srdačnost, otvorenost i susretljivost stanovnika, Brazil nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Zbog svoje rasne i kulturne raznolikosti mnogi najzanimljivijim dijelom Brazila smatraju sjeveroistočnu regiju. Mješavina indijanske, crnačke i bijelačke tradicije rezultirala je jedinstvenom civilizacijom specifičnom po šarenilu boja, plesa, muzike i arhitekture. Najstarija država te regije i Brazila općenito je Bahia, u koju su Portugalci sa svojim brodovima prvi put pristali na samom početku 16. stoljeća i sagradili Salvador de Bahia, glavni grad države, ujedno i najvažniji centar čitavog prekomorskog carstva u narednih 300-tinjak godina. Salvador je ujedno bio i prva prijestolnica Brazila, sve do 1763. kada je tu funkciju preuzeo Rio de Janeiro.

Crni robovi koji su dovedeni iz Afrike tijekom 17., 18. i gotovo cijelog 19. stoljeća, vrlo su brzo počeli sačinjavati čak polovinu ondašnjeg stanovništva i njihova kultura se toliko duboko ukorijenila u tom dijelu zemlje da se Bahia danas naziva “Afričkim srcem Brazila”. Taj se utjecaj najbolje može vidjeti u povijesnom centru Salvadora, grada muzike i plesa, koji mještani nazivaju Gradom sreće. Šarena kolonijalna arhitektura, glasna muzika na ulicama i brazilske žene odjevene u tradicionalne nošnje, vjerno dočaravaju Brazil kakav je bio u svojim počecima. Afrički običaji očuvani su do te mjere da se još uvijek prakticiraju obredi afričko-brazilskih kultova poput Candomblea, najortodoksnijeg od kultova donešenih iz Afrike. Candomble je zapravo ples koji se izvodi u čast bogovima, popraćen ritmom bubnjeva i za vrijeme plesanja sudionici obično padaju u trans. Zbog šarenila odjeće, dinamičnog ritma i specifičnog plesa, Candomble je ujedno i jedna od najvećih turističkih atrakcija Bahije. Ta država ima i preko tisuću kilometara pješčanih plaža, nekoliko egzotičnih otoka i veličanstven nacionalni park koji se proteže duboko u unutrašnjost.

Autentična indijanska sela
Uz obalu, u blizini mjesta gdje su Portugalci prvi put kročili na južnoameričko tlo, nalazi se i rezervat Pataxo Indijanaca, u sklopu kojeg se nalazi rijetko autentično indijansko selo otvoreno za turiste. Iako se iz većina kuća mogu čuti zvuci s glazbenih linija i televizora sa satelitskim antenama, tamošnji Indijanci zadržali su autentičan način života. Žive uglavnom od poljoprivrede te od prodaje nakita koji izrađuju od raznih sjemenki. Ugllavnom su katoličke vjeroispovijesti iako postoji i nekoliko evangelističkih obitelji za koje je u selu napravljena evangelistička crkva. Selom upravlja poglavica kojeg stanovnici biraju glasovanjem od stanovnika. Da je vrlo unosno i dobro biti poglavica govori činjenica da „glavni u selu“ ima godišnji odmor u trajanju od šest mjeseci i živi izvan sela kako ga stanovnici ne bi gnjavili za svaku sitnicu.

Nešto sasvim drukčije od šarene Bahije nudi krajnji sjever zemlje, na kojem se prostire najveća svjetska tropska šuma Amazona kroz koju protječe istoimena najveća svjetska rijeka. Područje, još uvijek do kraja neistraženog najraznovrsnijeg ekosistema na svijetu, nudi turistima pravi doživljaj vlažne džungle tijekom vožnje rijekom i njenim rukavcima, pecanje pirana, noćni lov na krokodile te noćenje u selima na obali u kojima žive djelomično civilizirani Indijanci treće ili četvrte generacije. Posjeti selima izvornih Yanomami i Tikuna Indijanaca, najvećih indijanskih plemena sjevernog Brazila koja se nalaze duboko u unutrašnjosti, strogo su zabranjeni. Razlog tome najviše je opasnost od širenja zaraznih bolesti koje su za te izolirane Indijance još uvijek pogubne.

Kako preživjeti u Amazoni
Za avanturiste postoje i aranžmani u kojima nakon sedmodnevnog “tečaja preživljavanja” uz vodiča, turisti pokušavaju jedan dan sami opstati u džungli.
Južna obala slovi kao surferski raj, brojni nacionalni parkovi imaju odlične terene za planinarenje, sportsko penjanje i paragliding, a u zapadnom dijelu unutrašnjosti može se boraviti na nekom od rančeva najvećeg svjetskog močvarnog područja Pantanala, po raznolikosti flore i faune sličnog Amazoni. U svakom slučaju, za svakoga po nešto.

Za ljubitelje hedonizma, karnevala, kilometarskih pješčanih plaža, muzike, plesa i tropskog voća putovanje po Brazilu često počinje i završava u Riju de Janeiru. No, ta najveća zemlja Južne Amerike nudi puno više od tropskog raja sa atraktivnih turističkih plakata. Kada se tome pridoda i srdačnost, otvorenost i susretljivost stanovnika, Brazil nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Velik gotovo kao čitav europski kontinent, nudi ogromne zemljopisne raznolikosti. Dok je sjeveroistočna regija karakteristična po vječnom ljetu, u zimskom se razdoblju u južnim dijelovima uz argentinsku granicu može i skijati. Velike promjene temperature karakteristične su samo za jug zemlje, tako da se po ostalim dijelovima može nesmetano putovati tijekom cijele godine. Najatraktivnije razdoblje ipak je ljeto koje traje od prosinca do veljače i čiji se kraj svečano obilježava ludim karnevalskim svečanostima diljem zemlje. Brazil je kao stvoren za početnu bazu iz koje se mogu posjetiti i druge zemlje Južne Amerike jer graniči sa većinom zemalja na kontinentu, osim sa Ekvadorom i Čileom. No, kako ga zbog njegove veličine nije moguće cijelog upoznati u periodu kraćem od dva do tri mjeseca, putovanje još i po susjednim zemljama dolazi u obzir samo sretnim pojedincima nesputanim financijskim i vremenskim faktorima. Ostali se najčešće moraju opredijeliti za jednu regiju, državu ili grad, ovisno o željama i mogućnostima.

Još jedno od najvećih brazilskih prirodnih čuda su slapovi Iguazu. Viši od Niagarinih i širi od Viktorijinih, smatraju se najljepšim slapovima na svijetu. Budući da ih Brazil dijeli s još dviju država, Argentinom i Paragvajem, za prelazak na argentinsku stranu istoimenog nacionalnog parka potrebna je putovnica.

Omiljeni sport u Copacabani – promatranje
Najpoznatija plaža Rija de Janeira nije uzalud opjevana u tolikim pjesmama. Iako se estetski može sakriti pred mnogim plažama hrvatske obale, boravak na njoj poseban je doživljaj. Obzirom da nemilosrdni oceanski valovi ne dopuštaju brčkanje u moru, Brazilci su zabavu prebacili na pijesak. Nogomet ili samo dodavanje loptom, teretane na otvorenom i prodavači koji nude svakakve vrste hrane, pića i suvenira neiscrpan su izvor zabave. Najomiljeniji sport većini je ipak promatranje. Poznati po ljepoti i raznim bikinijima, Brazilci su melem za oči za pripadnike oba spola. Čudno je, međutim, da je kraj toliko malih bikinija, kupanje u toplesu strogo zabranjeno.

Postoji razlog zašto je Copacabana vrlo ozloglašeno mjesto noću. Iako se nalazi samo nekoliko metara od osvijetljene i noću vrlo prometne avenije s nizom kafića, restorana i klubova, noćna šetnja po toj plaži idealna je za kradljivce novčanika, satova i nakita nevinih i neupućenih turista.

Objavljeno dana